Wat geef jij je kind mee naar school?

Op Nederlandse scholen is het de gewoonte om halverwege de ochtend iets te eten en te drinken. Aan de ouders wordt gevraagd om iets gezonds mee te geven. Maar wat is nu gezond en hoe zorg je ervoor dat je kinderen het ook lekker vinden?

Sommige kinderen krijgen fruit mee als tussendoortje, maar vaak bestaat het tussendoortje uit een pakje Liga’s, Sultana’s, een leuk ‘kinderkoekje’ of een plak ontbijtkoek, samen met een pakje vruchtensap, yoghurtdrink of een beker Ranja.

Tussen de middag eten kinderen bijna altijd brood, soms met hartig, maar vaak ook met zoet beleg. Met een beetje geluk op een volkorenboterham, maar vaak op witbrood. Ook nu weer vergezeld met een pakje ‘sap’, een yoghurtdrankje, chocolademelk of melk. Regelmatig krijgt het kind als ’toetje’ nog een snoepje of koekje mee.

Te veel suikers

Een kind dat ontbijt met kinder-ontbijtgranen (met vrolijke kleurtjes of chocolade) of een boterham met zoetigheid,  ’s morgens om 10 uur een koekje met een sapje of yoghurtdrank krijgt en ’s middags een (witte)boterham met chocoladepasta en weer een zoet drankje, krijgt vooral veel suikers binnen en weinig tot geen verzadigende voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde.

Te veel ‘snelle’ suikers geven een wisselende suikerspiegel en maakt kinderen onrustig en moe.

Maar wat dan wel?

Het meest gezonde drinken wat je je kind kunt meegeven is water of thee zonder suiker. Veel mensen vinden het zielig om hun kind water mee te geven. Water is echter de meest natuurlijke en gezonde drank die er bestaat en bovendien lekker goedkoop. Voor kinderen die het niet gewend zijn zal het even wennen zijn, maar dat gebeurt heel snel.

De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje.

Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden. Rozijnen, abrikozen, vijgen, appelstukjes (met kaneel) en pruimen zijn allemaal gedroogd te koop en een lekker zoet en verantwoord tussendoortje.

Komkommer, wortel, paprika en cherrytomaatjes zijn makkelijke groentes om uit de hand te eten. De meeste kinderen vinden een of meer van deze groente erg lekker. Walnoten of bijvoorbeeld studentenhaver zijn een bron aan goede voedingsstoffen. Geef jonge kinderen echter niet te harde noten mee om verslikken te voorkomen. Je kunt ook een combi maken van fruit, groenten en wat noten. Lekker gevarieerd.

Gezonde lunch

Koop een broodtrommel met verdeelvakjes. In één vakje gaat het brood, bij voorkeur volkoren of meergranen, of bijvoorbeeld: een volkoren tortilla, een stukje overgebleven quiche of een pastasalade van restjes volkoren pasta met wat ham, kaas en stukjes tomaat.

Kies als broodbeleg het liefst iets waar geen of weinig suiker in zit, zoals: magere vleeswaren, kaas, gekookt of gebakken ei, vis, pindakaas, notenpasta, suikervrije jam (zonder zoetstoffen), banaan, appel-, peren-, of dadelstroop.

Bij biologische winkels zijn meergranen tortilla’s te koop zonder chemische toevoegingen. Deze kun je naar hartelust beleggen met groente, vlees, vis, kaas, etc. Favoriet bij ons is kruidenkaas, zalm en sla, maar je kunt er eigenlijk van alles op doen. Je kunt hem oprollen en in stukjes snijden, maar ook heel laten zodat het makkelijk uit de hand gegeten kan worden.

De overige vakjes kunnen gevuld worden met: fruit, groenten, noten of een gekookt ei’tje. Probeer lekker af te wisselen en veel verschillende producten in verschillende kleuren mee te geven. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, je kind krijgt op die manier ook veel verschillende voedingsstoftjes binnen én ze gaan het steeds leuker vinden om zo’n lekkere, gevulde, gezonde broodtrommel mee naar school te krijgen.

Wil je graag een persoonlijk advies voor jouw kind(eren) of wil je meer inspiratie, begeleiding, coaching voor jou en/of je kind, dan ben je van harte welkom op ons spreekuur.

Wist je trouwens dat er voor iedere Nederlander 3 uur dieetadvisering in het basispakket van de ziektekostenverzekeraar zit en dat dit voor kinderen tot 18 jaar NIET van het eigen risico afgaat. Het kost je dus letterlijk niets als je kind jonger is dan 18 jaar 🙂

Bel voor het maken van een afspraak naar 06-44624781 of vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.